Nu har den första gymnasieskolan på Campus Flemingsberg öppnat

Höstterminen 2019 välkomnar Widerströmska gymnasiet sina första elever. Hit söker sig särskilt intresserade av de ämnen som ryms inom life science-området. Dessutom kommer eleverna att lämna skolan med en rejäl nypa entreprenörskap i bagaget.

Campus Flemingsberg är redan Sveriges åttonde största campus med cirka 18 000 studenter inom fem olika högskolor och universitet. Nu växer familjen med gymnasieskolan Widerströmska gymnasiet.
– Intresset är stort såväl från föräldrar, blivande elever som personal. Nu pågår rekryteringen för fullt och vi har gemensamma informationsmöten för alla under våren, säger rektor Mona Lifwergren.

Att rekrytera gymnasielärare är dock inte lätt, särskilt inte i Stockholmsregionen. Men skolans life science-profil, tillsammans med möjligheterna till samarbeten med de omgivande högskolorna är något som lockar.
– På mindre än en vecka fick vi cirka sjuttiofem sökande till de utlysta tjänsterna. Bland de som hört av sig finns de som arbetat som forskare tidigare och omskolat sig till gymnasielärare. Men även de som vill undervisa och forska parallellt.

Samverkan finns redan etablerad med biblioteket på Södertörns högskola som även blir den plats dit gymnasisterna vänder sig för lån och information. Dessutom hoppas man kunna ta del av olika lärarkompetenser på högskolorna.
– Här finns närheten till högskolornas öppna föreläsningar och seminarier, samt en möjlighet till fortbildning för vår personal. Samtidigt vill vi vara en länk för akademierna till det omgivande samhället i form av våra föräldrar och elever.

Widerströmska startar med fyra olika program: ekonomi, naturvetenskap, teknik och vård- och omsorgsprogrammet. Alla med ett fokus på ett entreprenöriellt förhållningssätt.
– Vi speglar det som redan finns på Campus Flemingsberg och därför blir det lätt att samverka med omgivningen. Rektorerna vid de olika lärosätena är positiva, och de ansvariga lärarna skapar de samarbeten de önskar sig.

Widerströmska gymnasiet erbjuder också ett frivilligt fjärde tekniskt år, vilket ger eleverna en examen som gymnasieingenjör. Denna påbyggnad är fri att söka för elever från hela landet.
– Det är något som efterfrågas av många av de företag som jag talat med, inte minst inom medicinsk teknik. I dag saknar de personer den kompetensen och står i många fall redo att anställa, säger Mona Lifwergren.

Widerströmska gymnasiet finns i NEO-huset på Campus Flemingsberg i samma byggnad som Karolinska Institutet. Fullt utbyggd kommer skolan att ha cirka 500 elever.

Innovate UK x ATMP Flemingsberg: Samarbeten, Inspiration och Nätverkande

I början av året hade vi förmånen att välkomna en delegation från England, med representanter från Innovate UK och elva ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products)-företag. Detta är starten på ett betydelsefullt samarbete med stor potential att i slutändan bota sjukdomar som tidigare varit obotliga.

Maria Eriksdotter: Dekan, Ledare och Eldsjäl som stärkt vi-känslan i Flemingsberg

Efter sina fyra år som dekan har Maria framgångsrikt satt KI Syd och Flemingsberg på kartan. Maria är en eldsjäl som med ett stort engagemang drivit fram KI Syd under de senaste åren. Nu när hon lämnar rollen som dekan på Karolinska Institutet reflekterar vi på stiftelsen Flemingsberg Science över alla framsteg och prestationer hon har uppnått.

2019-10-07T14:28:38+02:00
Till toppen