Startskott för en gemensam vision för Campus Flemingsberg

/, Nyhet, Utlyft/Startskott för en gemensam vision för Campus Flemingsberg

Startskott för en gemensam vision för Campus Flemingsberg

Nu påbörjas arbetet med att ta fram en gemensam vision för Campus Flemingsberg. Akademierna och fastighetsägarna har tillsammans startat arbetet med att utveckla framtidens campus.

Campus Flemingsberg är en central och viktig del i Flemingsberg och består av fem högskolor: KI, KTH, Röda Korsets Högskola, Södertörns högskola och Stockholms Musikpedagogiska Institut, samt Karolinska Universitetssjukhuset och flera kunskapsintensiva företag.

Ett unikt campus där allt finns inom fem minuters gångavstånd.

matti_sallberg_0

Matti Sällberg, KI.

– Vi behövde ett gemensamt namn att samlas runt och nu får vi en konsekvent namngivning av campusområdet, säger Matti Sällberg, prefekt på Karolinska Institutet och delaktig i arbetet kring ett nytt gemensamt namn.

Underlätta för internationella besökare
Det nya campusnamnet har betydelse för Karolinska Institutets internationella kontakter, menar Matti Sällberg.
– Det är viktigt av flera anledningar att KI är tydliga runt våra två campus i Solna och Flemingsberg. De flesta vet redan att Karolinska Institutet finns i Stockholm, och nu får vi även den geografiska informationen i båda våra campusbenämningar, som kommer att underlätta för internationella besökare.

Södertörns högskolas representant i namnarbetet har varit Cheick Wagué, professor i företagsekonomi och rektorsråd för samverkansfrågor vid SH.
– Det gemensamma campusnamnet skapar rätt förutsättningar för den plattform där vi utvecklar och skapar framtidens campusområde. Här samverkar KI, KTH, Röda korsets högskola, Södertörns högskola och nästa år även Stockholm Musikpedagogiska Institut.

cw

Cheick Wagué, Södertörn University.

Sätter Campus Flemingsberg på kartan
Det gemensamma namnet underlättar både den interna kommunikation och sätter Campus Flemingsberg på kartan, inte bara i södra Stockholm eller nationellt, utan även internationellt, menar han.
– Vi behöver samla oss för att bli tydligare i våra internationella kontakter, och visa att vi har bättre akademiska förutsättningar än någon annan plats i Sverige. Vår mångfald av medicin, teknik, samhällsvetenskap, kultur och humaniora är starkt berikande, säger Cheick Wagué.

Namnfrågan väcktes redan för flera år sedan i Flemingsberg Science styrelse, berättar Björn Varnestig, VD för Flemingsberg Science.
– Att hitta fram till en gemensamt namn som fungerar kan tyckas enkelt – men det är en viktig process där alla måste få vara delaktiga. Därför har vi genomfört såväl workshops som möten under en längre tid, säger han.
– Vi är extremt glada att ha nått fram till ett gemensamt namn som ger oss en mycket större möjlighet att berätta om allt som händer här – oavsett vilken aktör som står för evenemangen.

Campus Flemingsberg har stor betydelse för Stockholms utveckling
Ett flertal projekt pågår redan för att utveckla campusområdet ytterligare, bland dem planeringen av ett gemensamt kårhus för alla studentkårer i området.
– Vi har flera projekt som spänner över olika ämnesområden med flera deltagande aktörer. Att då kunna referera till platsen med ett gemensamt campusnamn är omistligt, säger Björn Varnestig.
Tillsammans med Huddinge kommun pågår nu arbetet med att utveckla varumärket och den grafiska profilen för området, något som kan bättre enhetlighet i gestaltningen av den fysiska miljön.

KI:s Matti Sällberg menar att Campus Flemingsberg har stor betydelse för Stockholms utveckling.
– Campus Flemingsberg är en perfekt mötesplats med gångavstånd mellan snart fem universitet och högskolor. Området är en oerhört god resurs för Stockholm och för Karolinska Institutet med en unik blandning av kunskap.

2017-06-13T15:13:09+00:00 december 19th, 2016|