Framtidens laboratorium på Alfred Nobels Allé 8 ska ge bättre samverkan över gränserna

//Framtidens laboratorium på Alfred Nobels Allé 8 ska ge bättre samverkan över gränserna

Framtidens laboratorium på Alfred Nobels Allé 8 ska ge bättre samverkan över gränserna

Nu pågår inflyttningen i Framtidens laboratorium på Campus Flemingsberg. Här samlar Karolinska Institutet flera institutioner och forskningscentrum i en gemensam huvudbyggnad. Den gemensamma forskningsmiljön ska främja samverkan mellan olika discipliner och områden.

Framtidens laboratorium har varit arbetsnamnet för ombyggnaden av huset ANA8 på Alfred Nobels Allé 8 på campus. ANA8 blir nu den nya huvudbyggnaden för Karolinska Institutet och rymmer avancerade laboratorium för all den spetsforskning som pågår. Ett av målen med ombyggnaden har varit att öka samverkan mellan de olika forskningsdisciplinerna men även med utbildningen inom KI.

– Vi tror starkt på att en ökad samverkan med fler naturliga mötesplatser kommer att vara positivt för dagens translationella forskning. En gemensam infrastruktur främjar nya idéer och fler samarbeten, säger Lars Frelin, docent och samordnare för Framtidens lab ANA8, Karolinska Institutet.

– Även studenterna ska känna att de befinner sig mitt i en forskningsmiljö i världsklass. Då kan steget från utbildning till forskning kännas mindre för dem som vill fortsätta sin karriär inom akademin.

Liknande miljöer har även skapats i det nybyggda huset Neo på Campus Flemingsberg och Biomedicum på Campus Solna. En gemensam infrastruktur innebär att avancerade teknologiplattformar och dyrbar utrustning kan utnyttjas av fler och föda bättre samverkan mellan olika forskargrupper, men även med externa verksamheter.

Nu pågår inflyttningen för institutionen för laboratoriemedicin, institutionen för odontologi, institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik (CLINTEC), institutionen för medicin Huddinge/center för infektionsmedicin (CIM).

Invigningen planeras till februari 2019.

Foto: Tengboms, från Neo.

2018-10-26T09:28:24+00:00 oktober 25th, 2018|