Hittar dolda nervskador i tid

//Hittar dolda nervskador i tid

Hittar dolda nervskador i tid

Cirka 60 procent av nervskadorna hos diabetespatienter diagnostiseras aldrig. LARA Diagnostics har en teknik för att hjälpa fler, utvecklat med hjälp av Flemingsberg Science.

En person som lider av nervskador från sin diabetes kan gå runt med en sten i skon utan att känna den. Stenen ger ett sår på foten som blir mycket svårläkt och kan leda till att delar av foten måste amputeras.

– Därför är det mycket viktigt att en nervskada upptäcks tidigt hos dessa patienter. Vi kan kvantifiera hur väl nerverna fungerar, och i realtid ge ett mått på patientens nervstatus, säger Rui Chen, civilingenjör som grundat företaget tillsammans med läkaren Louise Warme.

Idag finns cirka 300 000 personer med typ2-diabetes bara i Sverige. Cirka hälften av dessa lider av perifiera nervskador.

Gått snabbt fram
Idén till LARA Diagnostics föddes under CTMH Clinical Innovation Fellowships, ett program som drivs med målet att utveckla kliniska innovationer. Utvecklingen av produkten har skett i nära samarbete med vårdgivare.

– Prototyperna har testats ingående och därför har vi lyckats gå snabbt fram. En färdig produkt kan komma redan inom något år, säger Rui Chen.

Hittills har projektet stöts finansiellt av både Vinnova och Almi och även mottagit SKAPA-stiftelsens utvecklingsstipendium.

– Flemingsberg Science har bistått med värdefulla råd och coaching under resans gång, samt bistått som en länk till finansiering för patentansökning. Dessutom har KTH Innovation och CTMH varit ett ovärderligt stöd, säger Rui Chen.

2017-02-10T13:28:07+00:00 mars 27th, 2015|