Kunglig glans över invigningen av forskningshuset Neo

//Kunglig glans över invigningen av forskningshuset Neo

Kunglig glans över invigningen av forskningshuset Neo

Forskningshuset Neo är det senaste tillskottet till Campus Flemingsberg och rymmer cirka 400 forskare från fyra av Karolinska Institutets institutioner. Prinsessan Christina Magnusson klippte invigningsbandet under festliga former.

– Dagen i dag är en milstolpe i utvecklingen av Campus Flemingsberg. Vi har nått ett mål i en resa som startade för cirka 10 år sedan. Då var vår vision att skapa en arena för interdisciplinära samarbeten som kan stödja den translationella forskningen. I dag har vi nått längre än vad vi någonsin förväntade, säger Jan Bolinder, professor, Department of Medicine, Karolinska Institutet.

Bland det unika med den nya byggnaden är öppenheten. All personal har tillgång till alla lokaler. Här finns ett gemensamt lunchrum och gemensamma möteslokaler. Arbetsrummen är vända in mot ljusgården för att öka kontakten mellan forskare i olika grupper.

– Campus Flemingsberg har alltid präglats av ett öppenhet för nya samarbeten – det är en anda som kommer fortsätta utvecklas tack vare Neo, säger Jan Bolinder.

Invigningen innehöll bland annat ett minisymposium där delar av Karolinska Institutets forskning presenterades för de cirka 150 särskilt inbjuda. Innan dess välkomnade bland andra Kristina Rosenqvist, Head of Region East, Hemsö, deltagarna. Hon påminde om den kommande gymnasieskolan som ska rymmas i Neo: Widerströmska gymnasiet öppnar höstterminen 2019 på Campus Flemingsberg.

– Hit kommer ungdomar med ett starkt intresse för Life Science att söka sig, och efter sina gymnasiestudier kanske även fortsätta vidare som forskare här i Neo.

Även Steinar Stokke, CEO, Vitartes/TKV2, uppmärksammade husets potential för samarbete över gränserna.

– Campus Flemingsberg är redan en arena för integration och mångdisciplinärt samarbete, men många starka aktörer, akademier och lovande företag. Vi ser ett kluster växa fram som stödjer utvecklingen av förstklassig forskning och utveckling, säger Steinar Stokke, CEO, Vitartes/TKV2.

Forskningshuset Neo

Arbetsplats för 400 forskare från Karolinska Institutet

Area: 15 000 kvm

Labblokaler: 5 000 kvm

Status: Projektstart 2013, invigning 24 maj 2018

Byggherre: TKV Fastighets AB/Hemsö+SveaNor

Entreprenör: Veidekke

Inredningsarkitekt: LINK arkitektur

Arkitekt: Tengbom

Core-faciliteter vid Neo:

Bioinformatics and Expression Analysis

Cryo Electron Microscopy

Live Cell Imaging facility
Flow Cytometry Facility

KI stem cell and tissue bank

2018-05-25T14:58:26+00:00 maj 25th, 2018|