Mer verkstad med nytt makerspace i Flemingsberg

Ett nytt makerspace på KTH i Flemingsberg ger studenterna nya möjligheter till mer praktiskt ingenjörsarbete. Här finns allt från 3D-skrivare till en finmekanisk verkstad där de kan bygga vidare från projekt till produkt.

Industrin skriker efter mer ingenjörsmässig kompetens, menar Sebastiaan Meijer, vice skolchef vid KTH Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa och prefekt för institutionen för Medicinteknik och Hälsosystem i Flemingsberg. Bland annat efterfrågas praktiska kunskaper i att konstruera och testa mer verklighetsnära applikationer. Ett nytt makerspace på KTH ska ge studenterna denna möjlighet.
– Tillgången till ett makerspace kan höja nivån på studenternas kunskaper. Här kan de själva tillverka något som motsvarar en verklig produkt. Detta är en del i att ge dem mer ingenjörsmässiga kompetens som ett tillägg till den teoretiska undervisningen, säger Sebastiaan Meijer.

Flera olika studior
Makerspace Flemingsberg erbjuder flera olika verkstäder eller studior. Här finns 12 bokningsbara platser där projekt kan drivas upp till sex månader i taget, och fyra drop in-platser. En finmekanisk verkstad erbjuder verktyg och fasta arbetsbänkar. En särskild 3D-studio rymmer flera 3D-printers med varierande kapacitet.
Det finns även kretskort fräs tillgängliga för studenterna samt ett mötesrum.

Inrättandet av ett makerspace ska ses som en del i att göra KTH:s utbildningar tillgängliga för fler, menar Sebastiaan Meijer. Han ser framför sig en breddad studentrekrytering där detta kan bidra till att fler med en praktisk inriktning kan lockas till utbildningarna.
– Det är en sorts personer som industrin saknar i dag och de måste få plats inom den högre utbildningen.

Tjuvstartade i fjol
Verksamheten tjuvstartade redan under förra året, avslöjar Sebastiaan Meijer. Något som gjorde det möjligt för en grupp isländska studenter att utveckla en sensor som hjälper cyklister att träna smartare. Nu testas den vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GiH) och produktutvecklingen coachas vidare av KTH Innovation.

Traditionella makerspace är öppna för allmänheten men detta vänder sig i första skedet till KTH-studenter. Nästa steg är att öppna sig ytterligare till andra lärosäten i Flemingsberg och även industrin.

Om fem år hoppas Sebastiaan Meijer att verksamheten har hjälpt till att omforma undervisningen och att fler aktörer har engagerat sig.
– Om vi har någon student som vill ta något de utvecklat vidare i ett eget företag så behövs ju fler kompetenser för att det ska bli verklighet. Det kan bli en möjlighet till ett entreprenöriellt samarbete mellan studenter från olika lärosäten.

Här hittar du Makerspace Flemingsberg: https://kth.instructure.com/courses/19538

Tillfällig omledning av Hälsovägen

På Hälsovägen startar snart bygget av 800 nya bostäder, två förskolor och lokaler. Här kommer även nya gångstråk och torg att anläggas. En tillfällig omledningsväg har byggts på Hälsovägens mittremsa. Det befintliga körfältet på norra sidan (från Huddingevägen i riktning mot Flemingsbergs centrum) stängs av på grund av schaktarbeten för ledningar.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA
CF_logo_neg
2020-03-04T11:15:38+01:00
Till toppen