Mer verkstad med nytt makerspace i Flemingsberg

Ett nytt makerspace på KTH i Flemingsberg ger studenterna nya möjligheter till mer praktiskt ingenjörsarbete. Här finns allt från 3D-skrivare till en finmekanisk verkstad där de kan bygga vidare från projekt till produkt.

Industrin skriker efter mer ingenjörsmässig kompetens, menar Sebastiaan Meijer, vice skolchef vid KTH Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa och prefekt för institutionen för Medicinteknik och Hälsosystem i Flemingsberg. Bland annat efterfrågas praktiska kunskaper i att konstruera och testa mer verklighetsnära applikationer. Ett nytt makerspace på KTH ska ge studenterna denna möjlighet.
– Tillgången till ett makerspace kan höja nivån på studenternas kunskaper. Här kan de själva tillverka något som motsvarar en verklig produkt. Detta är en del i att ge dem mer ingenjörsmässiga kompetens som ett tillägg till den teoretiska undervisningen, säger Sebastiaan Meijer.

Flera olika studior
Makerspace Flemingsberg erbjuder flera olika verkstäder eller studior. Här finns 12 bokningsbara platser där projekt kan drivas upp till sex månader i taget, och fyra drop in-platser. En finmekanisk verkstad erbjuder verktyg och fasta arbetsbänkar. En särskild 3D-studio rymmer flera 3D-printers med varierande kapacitet.
Det finns även kretskort fräs tillgängliga för studenterna samt ett mötesrum.

Inrättandet av ett makerspace ska ses som en del i att göra KTH:s utbildningar tillgängliga för fler, menar Sebastiaan Meijer. Han ser framför sig en breddad studentrekrytering där detta kan bidra till att fler med en praktisk inriktning kan lockas till utbildningarna.
– Det är en sorts personer som industrin saknar i dag och de måste få plats inom den högre utbildningen.

Tjuvstartade i fjol
Verksamheten tjuvstartade redan under förra året, avslöjar Sebastiaan Meijer. Något som gjorde det möjligt för en grupp isländska studenter att utveckla en sensor som hjälper cyklister att träna smartare. Nu testas den vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GiH) och produktutvecklingen coachas vidare av KTH Innovation.

Traditionella makerspace är öppna för allmänheten men detta vänder sig i första skedet till KTH-studenter. Nästa steg är att öppna sig ytterligare till andra lärosäten i Flemingsberg och även industrin.

Om fem år hoppas Sebastiaan Meijer att verksamheten har hjälpt till att omforma undervisningen och att fler aktörer har engagerat sig.
– Om vi har någon student som vill ta något de utvecklat vidare i ett eget företag så behövs ju fler kompetenser för att det ska bli verklighet. Det kan bli en möjlighet till ett entreprenöriellt samarbete mellan studenter från olika lärosäten.

Här hittar du Makerspace Flemingsberg: https://kth.instructure.com/courses/19538

Från Science Week: Innovativa arenor skapar samverkan för framtidens stad

Se panelsamtalet om hur innovativa neutrala arenor är centrala för utvecklingen av den smarta och kunskapsintensiva staden. Flemingsberg Science VD Johnny Högberg deltar tillsammans med en panel bestående av Sophia Sundberg, Vd, Barkaby Science, Peter Dobers, Professor i företagsekonomi med fokus på hållbar utveckling och samverkan, Södertörns högskola, Johan Zachrisson, Affärsutvecklingschef, Fabege och Anton Västberg, Utvecklingsdirektör, Region Stockholm.

Testa din affärsidé: Flemingsberg Science Award Startup öppen för ansökan

STARTUP är en tävling för startups med en tydlig koppling till Flemingsberg, antingen som studenter, boende eller på annat sätt verksamma till området. Alla ideér är välkomna att delta i STARTUP så länge du tävlar med din egen idé och omsättningen samt externt ägarkapital är under 1 000 000 SEK vid det tillfälle du lämnar in i tävlingen.

SMI bjuder in till julig lunchkonsert

Stockholm Musikpedagogiska Institut, SMI bjuder in till en julig slagverkskonsert den 12 december. Slagverksstudenter och lärare framför ett varierat program och en grötlunch med Julgröt, skinkmacka, lussebulle, pepparkaka och kaffe serveras för bara för 60kr. Lunch serveras från 11.30 och konserten startar kl 12.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

CF_logo_neg
2020-03-04T11:15:38+01:00
Till toppen