Biosfär: ”Vi vill demokratisera äldreomsorgen”

Biosfär tog hem förstapriset i idétävlingen Södertörn Social Cup som belönar sociala innovationer. Idén bakom Biosfär är att ge personer på äldreboenden och vårdhem möjligheten att uppleva gemensamma aktiviteter i en virtuell verklighet.

– Vinsten av Södertörn Social Cup är ett erkännande som ger mig kraften att utveckla detta från en idé till ett företag. Jag är en social person som växer när andra tror på mig, säger Kayla Van Cleave, grundare av Biosfär och etnografistuderande vid Södertörns högskola.

Kayla Van Cleave

Biosfär är en form av upplevelserum som med hjälp av ny teknik kan skapa en virtuell verklighet där det är möjligt att skapa och uppleva gemensamma aktiviteter. Lösningen syftar till att göra det möjligt även för personer med demenssjukdomar att dela sina liv och upplevelser med andra.
– I dag finns ett starkt fokus på att förbättra landets äldreomsorg och vi kan bli en viktig del av att förbättra människors livskvalitet. Vi kan bidra till att stärka välfärden för en utsatt grupp. Vår vision är att demokratisera äldreomsorgen och ge de äldre en större makt över sina liv, säger Kayla Van Cleave.

Idén till Biosfär föddes under Openlabs masterkurs i design thinking och har utvecklats vid Verklighetslabbet vid Stureby vårdcentral.
– Verklighetslabbet har fungerat som ett operativt team i utveckling. I dagsläget används Biosfär närmast dagligen inom taktil terapi och kognitiva workshops för att skapa en gemenskap för de boende genom att förstärka rummet virtuellt, säger hon.
Nästa steg är att vidareutveckla lösningen för att sprida den över landet.
– Nu bygger vi upp ett starkt team där även vår medietekniska partner Transpond ingår. Dessutom pågår konceptutveckling vid Verklighetslabbet för att kunna erbjuda fler vård- och omsorgsboenden en egen Biosfär, säger Kayla Van Cleave.

Södertörn Social Cup är en idétävling inom sociala innovationer som genomförs av Venture Cup, Drivhuset, Södertörn Högskola, NyföretagarCentrum Botkyrka – Huddinge, KI Innovation, Subtopia, Huddinge kommun och Botkyrka kommun.
Tävlingen riktar sig till tidiga startups inom sociala innovationer med fokus på FN:s 17 globala hållbarhetsmål och är öppen för alla med en koppling till Södertörn.

”Snart kan vi mötas vi IRL igen”

Arbetet sedan covidutbrottet har präglats av videomöten, framför allt i våra olika fokusgrupper. Det har gått över förväntan, tack vare att de cirka 70 personer som är engagerade i grupperna hunnit lära känna varandra och frågorna redan innan pandemin. Men vi ser verkligen fram emot att, förhoppningsvis snart, kunna mötas IRL – det är så ju så mycket roligare!

XNK Therapeutics bygger ny GMP-anläggning i Flemingsberg

– Flemingsberg är den plats i världen du vill vara om du arbetar med NK-celler. Här finns en stark forskning i en världsledande forskningsgrupp och en närhet till en klinik som verkligen kan NK-celler. Nyligen inledde vi byggnationen av en ny GMP-anläggning med tillhörande forskningslaboratorium på 350 kvadratmeter för vår NK-cellsterapi. Den nya anläggningen byggs i Novum i Flemingsberg och ger oss fullständig kontroll över hela utvecklingskedjan när anläggningen står klar under 2022.

Johnny Högberg ny VD för Flemingsberg Science

Den 1 november tillträder Johnny Högberg som VD för stiftelsen Flemingsberg Science. Stiftelsen uppgift är att utveckla södra Stockholm där vård och forskning är stark runt världsledande Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet, KTH, Södertörns högskola med flera akademier. Flemingsberg Science bidrar till att Stockholmsregionen kan bli en av de fem ledande regioner i världen på Life Science.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA
CF_logo_neg
2021-04-23T13:21:10+02:00
Till toppen