Hejfin vinner Flemingsberg Science Award IDEA

Vinnare av Flemingsberg Science Award IDEA blev i år Hejfin. Innovationen är en app för kvinnor och icke-binära för att hjälpa dem att hantera sin privatekonomi.

Grundare av Hejfin är Nayanika Bhalla, doktorand vid Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH, tillsammans med Stelia Ntika och Greta Kampe.

Vad betyder vinsten av Flemingsberg Science Awards IDEA 2022 för er, och vad gör den möjlig?
– Vi är mycket stolta över att vinna Flemingsberg Science Awards IDEA. Vinsten både bekräftar vårt arbete med Hejfin och motiverar oss att arbete vidare ännu hårdare. Priset kommer att ge publicitet och öka medvetenheten om problemet som vi tar oss an, säger Nayanika Bhalla.

Beskriv kort er affärsidé/produkt, vem vänder den sig till och varför?
– Hejfin är en pålitlig finansiell utbildningsapp för kvinnor och icke-binära personer som ska hjälpa dem att bättre hantera sin privatekonomi, samt att börja investera. Vår plattform erbjuder kunskap och färdigheter som ökar motivationen för att engagera sig i ansvarsfulla investeringar, säger Nayanika Bhalla.
– Mina föräldrar föreslog att jag skulle börja spara och investera en del av min lön för framtida fonder när jag var nyutexaminerad sommaren 2019. Jag tyckte att det verkade som ett naturligt steg som kunde öka min ekonomiska trygghet. Men snart insåg jag att långtifrån alla kan få den vägledning som jag hade turen att ha. Dessutom så var det bara var mina manliga vänner som aktivt investerar, och ingen av mina kvinnliga vänner ens pratade om pengar, än mindre gjorde investeringar.
– Nyligen genomförda forskningsstudier har också visat att endast cirka 30 procent av den kvinnliga befolkningen är ekonomiskt kunnig, vilket gör det mindre sannolikt för kvinnor att investera. Detta förvärrar eventuella ekonomiska nackdelar och begränsar deras kollektiva inflytande globalt. Så i maj i år så tog jag tillsammans med mina medgrundare Stelia Ntika och Greta Kampe tag i detta genom att utveckla en plattform för kvinnor att ta tag i sin ekonomi.

Hur går ni vidare just nu för att utveckla din idé vidare?
– Vi är för närvarande en del av KTH Innovations förinkubator för att öka farten i utvecklingen av vårt projekt. Nyligen har vi utökat vårt team med både finansiella experter och utvecklare och nu planerar vi att lansera vår plattform i Sverige till sommaren 2023 för Android- och iOS-användare. Senare siktar vi på att göra vår plattform tillgänglig för användare i fler nordiska länder, säger Nayanika Bhalla.

Stiftelsen Flemingsberg Science på Almedalsveckan

Vi på stiftelsen har spenderat en solig vecka i Almedalen 2024. Det var en vecka som bjöd på många insikter och spännande samtal, och en höjdpunkt för oss var vårt rundabordssamtal som vi arrangerade tillsammans med Huddinge Kommun. Där fördjupade vi oss i Flemingsbergs betydelse för södra Stockholm som en världsledande aktör inom life science. Pernilla Boström, COO på stiftelsen Flemingsberg Science berättar mer.

Sommarhälsning från Johnny Högberg

Vad händer i Flemingsberg? Att tillsammans med andra aktörer lansera ett värdeerbjudande för Flemingsberg och nu börja använda oss av en gemensam berättelse, är nog det enskilt viktigaste som vi i stiftelsen har lyckats med under våren.

Om framtidens hälsodata med Sebastiaan Meijer

Idag finns det stora förhoppningar om att hälsodata kan användas för att leverera bättre vård, förebygga sjukdomar och främja hälsa. Lösningen ligger i att vi på ett bättre sätt utnyttjar den kunskap vi redan har från människors data. Detta berättar Sebastaan Meijer mer om, professor i vårdlogistik på Kungliga Tekniska högskolan.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

CF_logo_neg
2022-12-20T15:34:29+01:00
Till toppen