Skelleftea_webbversion

Ett snöigt studiebesök i ett Skellefteå som växer

Stiftelsen Flemingsberg Science besökte Skellefteå tillsammans med Karolina Krön och Pia Forsberg från Huddinge kommun under två dagar i slutet av november i år. Dagarna erbjöd inte bara snö, utan också en chans att få insikt i Skellefteås utveckling sedan etableringen av Northvolt och de påverkningar det har haft på staden.

Ett platsvarumärke för alla
Studiebesök inleddes hos Helena Renström, marknadschef på Skellefteå Kommun. Helena betonade att Skellefteå är ett varumärke för alla invånare. För att uppnå detta har de aktivt inkluderat stadens invånare för att främja en känsla av gemenskap.

”Alla ska vara med och styra vår väg framåt” – Helena Renström.

Det handlar om att skapa öppenhet och en kontinuerlig dialog med medborgarna. Genom denna strategi har de framgångsrikt övergått från en splittrad uppfattning av Skellefteå till en enhetlig och gemensam vision. Helena beskriver det som ”folkets strategi”, och detta har visat sig vara ett lyckat koncept.

Stötta företagen
Studiebesöket bjöd även på ett spännande samtal med Anja Palm, näringslivschef på Skellefteå kommun. Anja har en unik insikt i etableringen av Northvolt, vilket naturligtvis har genererat fler möjligheter i Skellefteå. Samtidigt har det också understrukit betydelsen av andra lokala små och medelstora företag i området. Man talade även om att stötta nyföretagandet och nya etableringar, men också om kompetensförsörjning och nya bostäder i en växande stad.

Under besöket hos Skellefteå Science City kunde även de tala om deras engagemang för befintliga företag och vad de gör för att främja tillväxten i staden. Skellefteå Science City har dessutom ett särskilt fokus på innovationsmiljöer och ett imponerande spelbolagskluster.

Ett nytt Skellefteå
Studiebesöket avrundades med spännande samtal och presentationer av ACE, Arctic Centre of Energy och Campus Skellefteå. ACE ska bli ett världsledande kompetenscenter som påskyndar elektrifieringen av samhället, ett flaggskepp för elektrifieringen i norr, men också ett landmärke. En imponerande satsning som springer ur etableringen av Northvolt. Det handlar om ett hållbart byggande med fokus på återbruk och innovation ur ett europeiskt perspektiv. Men i takt med att Skellefteå expanderar uppstår även ett växande behov av kompetensutveckling. I staden finns exceptionella möjligheter för innovativa aktörer att delta i utvecklingen av Campus Skellefteå och därigenom adressera den ökande efterfrågan på arbetskraft.

Sammanfattningsvis har studiebesöket klart och tydligt visat exempel på att Skellefteå befinner sig i en tillväxtfas med ambitiösa framtidsplaner. Det är en plats som väcker spänning och förväntan, och som öppnar upp möjligheter för nyskapande och innovativa lösningar.

Ett växande konst- och kulturliv i Flemingsberg

När Flemingsberg ska bli stad krävs ett levande och pulserande konst- och kulturliv.  Förra våren träffades för första gången drygt trettio personer som är verksamma på kulturområdet med koppling till Flemingsberg. Det blev startskottet på ett växande kulturkluster i ett av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt.

Agnes Török: En Röst för Scenpoesi & Läsfrämjande

Med rötter i Sverige och med en internationell karriär, har hen etablerat sig som en av de mest engagerande rösterna i modern poesi. Agnes Török är Sveriges Läsambassadör, spoken word-poet och författare. Nyligen blev hen dessutom utnämnd till huvudlärare på den nya högskoleutbildningen Scenpoesi och Berättande på Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI).

ATMP-symposium för Kunskapsutbyte, Innovation och Framtida Samarbeten

NextGenNK och CCRM Nordic arrangerade 22 januari 2025 ett mini-symposium på Karolinska Institutet, Campus Flemingsberg, med fokus på Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP). Syftet med evenemanget var att främja nätverkande inom ATMP-området och ge en inblick i både akademiska och kommersiella framsteg inom fältet i Stockholm och Sverige.  

Till toppen