
Bild_NextCell
NextCell Pharma: Ett decennium i framkanten av stamcellsrevolutionen
Under tio års tid har NextCell Pharma utvecklat cellterapier för autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar, drivit Sveriges största biobank av stamceller via dotterbolaget Cellaviva, och levererat fem kliniska prövningar. Det här firar dem genom att starta sitt andra dotterbolag QVance.
Mathias Svahn, VD och medgrundare av NextCell Pharma, slår sig ner i sin skrivbordsstol. Denna fredag är fylld med möten, men den här intervjun har han lyckats göra rum för. Det är inte så underligt att Mathias har fullt upp, här om dagen gick de ut med att NextCell startar sitt andra dotterbolag QVance, lagom till sitt tioårsjubileum.
Hur började allting för tio år sedan?
– Det startade som ett projekt redan för tolv år sedan i en av medgrundarnas möteslokal i bostadsrättsföreningen. Där satt vi under sena kvällar och jobbade fram en affärsplan och sökte tillstånd för stamcellsbanken Cellaviva. Det var efter vi löst finansieringen och erhållit tillstånd för vävnadsinrättning som vi grundade bolaget, den 19 mars 2014.
För att tillverka cellterapier så behöver man tillgång till startmaterial, kvalitetssäkra logistiken och bygga upp infrastrukturen för att ta hand om den här typen av celler, menar Mathias. Och förklarar att det var deras utgångspunkt.
– Utifrån stamcellsbanken kunde vi få tidiga intäkter och utifrån det börja driva läkemedelsutveckling. Vi satte ihop en affärsplan tillsammans med KI innovations och hittade investerare, det var startskottet, säger Mathias Svahn.
Skapar en tryggare framtid
Men egentligen började det tidigare än så. 2006 kom Mathias första barn till världen, men på den tiden erbjöds inte möjligheten att spara stamceller i samband med en förlossning. Mathias fick be några labbkollegor om råd och med snabba steg ta sig från förlossningen till labbet för att förbereda blodet under de nästkommande 8 timmarna, under tiden hans fru och dotter togs in på patienthotell.
– Genom att spara stamceller kan man skapa en tryggare framtid för hela familjer. Det är en tillgång att ha unga, viabla celler nedfrysta från födelsen eftersom de kan bli framtida byggblock. På så vis är vi också med och driver utvecklingen av nya behandlingar, berättar Mathias.
QVance är nästa steg i framgångssagan
Efter att ha byggt upp infrastrukturen och logistiken via Cellaviva, utvecklat läkemedel för typ 1 diabetes, och dessutom fem pågående eller avslutade kliniska prövningar, var det dags att ta nästa steg i framgångssagan. NextCell började bygga sin egen GMP-anläggning, det vill säga tillverkningsenhet ämnad att tillverka fas 3-material.
– För att undvika att behöva skicka våra analyser till andra länder beslutade vi oss för att skapa en egen produktionsenhet. Vi har gjort slag i saken och plockat ur vår kvalitetsavdelning och gjort det till ett nytt bolag.
– Nu köper vi tjänsterna av dotterbolaget och samtidigt kan vi också erbjuda resten av communityt i Flemingsberg samma typ av tjänster. Med vårt starka nätverk inom ATMP och vår etablerade position känner vi oss trygga med att lansera QVance på marknaden, fortsätter Mathias.
En milstolpe i bolagets historia
På den här tiden har NextCell levererat fem kliniska prövningar och två dotterbolag. De har också, genom Nextcell Pharma, lyckats visa på att man bland annat kan stoppa diabetes under ett års tid. Hur känns det Mathias?
– Det känns väldigt bra. Vi har jättefin data och det är en superspännande tid att gå in i nu framöver. QVance och tioårsstrecket blir en rejäl milstolpe i bolagets historia.
Var är ni om ytterligare tio år?
– Just nu pågår en barnstudie och om ett par år förväntar vi oss fullständig studiedata från åldersgruppen 7-åringar och uppåt. Denna studie kommer att möjliggöra utlicensiering av ProTrance för behandling av typ 1-diabetes vilket ger oss möjlighet att utforska andra indikationer. Om tio år förväntar vi oss att ProTrance för typ 1-diabetes ska vara godkänt. Sen räknar med att ha pågående kliniska prövningsprogram för minst fem andra indikationer.
Slutligen, varför Campus Flemingsberg?
– Här finns inte bara kompetensen, ibland vill man bara ta en kaffe med människor som håller på med samma sak så man kan klaga på hur jobbigt allt är, haha. Här har man ett sammanhang, forskningen finns här, patienterna finns här och tillverkningen finns här. Det är ett väldigt bra ställe att vara på, avslutar Mathias.