Sparly hjälper dig till en hållbar privatekonomi

Sparly är fintech-appen som ska göra din privatekonomi ”financially fit”. Nyligen belönades tjänsten med andra pris i Södertörns Social Cup. Nu utvecklas tjänsten för att ta steget från studenter till den breda allmänheten.

– Det betyder mycket att belönas i Södertörn Social Cup som uppmärksammar idéer med syfte att tackla stora samhällsproblem. Det är en validering av vår idé som ger oss energi att fortsätta utvecklas, säger Jazgul Ismailova, grundare av fintechappen Sparly och magisterstudent i hållbart företagande vid Södertörns högskola.

Jazgul Ismailova

Sparly är en app som knyts till ditt bankkonto för att skapa en individuell budget med hjälp av AI och maskininlärning. Målet är att ge en ökad kunskap om dina utgifter och erbjuda en väg till att leva mer hållbart, menar Jazgul Ismailova.
– Vi vill hjälpa unga vuxna att bygga en hållbar privatekonomi genom en smartare och mer klimatanpassad konsumtion. I dag ser vi en ökad skuldsättning bland unga som ofta har svaga kunskaper om sin privatekonomi, säger Jazgul Ismailova.

Idén fick hon när hon själv sökte efter sätt att få bättre kontroll på sin egen ekonomi. Tidigare arbetade hon vid Nordea och hade kommit i kontakt med nya teknologier som open banking.
– Vi vill utmana dagens affärsmodeller inom finansbranschen som bygger på att du ska konsumera mer och gärna på kredit. Det är inte hållbart i längden – istället behöver vi nolltolerans mot konsumtionslån. Vår affärsmodell ska vara transparent och bygger istället på en prenumerationsavgift, säger Jazgul Ismailova.

Till början bygger Sparlys lösning på tjänster från svenska fintechföretaget Tink.
– Tink har betytt mycket för att öka kunskapen och trovärdigheten för nya ekonomiska tjänster. Nu är det dags för nästa generation av tjänster med fokus på en bättre upplevelse och problemlösning för kunderna.

Södertörn Social Cup är en idétävling inom sociala innovationer som genomförs av Venture Cup, Drivhuset, Södertörn Högskola, NyföretagarCentrum Botkyrka – Huddinge, KI Innovation, Subtopia, Huddinge kommun och Botkyrka kommun.
Tävlingen riktar sig till tidiga startups inom sociala innovationer med fokus på FN:s 17 globala hållbarhetsmål och är öppen för alla med en koppling till Södertörn.

”Snart kan vi mötas vi IRL igen”

Arbetet sedan covidutbrottet har präglats av videomöten, framför allt i våra olika fokusgrupper. Det har gått över förväntan, tack vare att de cirka 70 personer som är engagerade i grupperna hunnit lära känna varandra och frågorna redan innan pandemin. Men vi ser verkligen fram emot att, förhoppningsvis snart, kunna mötas IRL – det är så ju så mycket roligare!

XNK Therapeutics bygger ny GMP-anläggning i Flemingsberg

– Flemingsberg är den plats i världen du vill vara om du arbetar med NK-celler. Här finns en stark forskning i en världsledande forskningsgrupp och en närhet till en klinik som verkligen kan NK-celler. Nyligen inledde vi byggnationen av en ny GMP-anläggning med tillhörande forskningslaboratorium på 350 kvadratmeter för vår NK-cellsterapi. Den nya anläggningen byggs i Novum i Flemingsberg och ger oss fullständig kontroll över hela utvecklingskedjan när anläggningen står klar under 2022.

Johnny Högberg ny VD för Flemingsberg Science

Den 1 november tillträder Johnny Högberg som VD för stiftelsen Flemingsberg Science. Stiftelsen uppgift är att utveckla södra Stockholm där vård och forskning är stark runt världsledande Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet, KTH, Södertörns högskola med flera akademier. Flemingsberg Science bidrar till att Stockholmsregionen kan bli en av de fem ledande regioner i världen på Life Science.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA
CF_logo_neg
2021-05-24T16:17:34+02:00
Till toppen