Campus Flemingsberg. Foto: Erik Cronberg.
Vad händer i Flemingsberg?
Det fanns en tid när frågan knappt ställdes. När Flemingsberg mest sågs som ett ställe man passerade. Den tiden är sedan länge förbi. Flemingsberg är inte en plats på vägen utan en plats på väg. Massor av spetsföretag, ett av Europas ledande universitetssjukhus, Dramaten och Operan, nästan 20 000 studenter på fem högskolor och universitet, en konstskola och två gymnasieskolor…listan kan göras lång.
FLEMINGSBERGS HISTORIA
Flemingsbergsområdet lockade människor redan för 8000 år sedan. Det var då en utskärgård. Inför en utbyggnad av Södertörns högskola hittade arkeologer spåren av dessa pionjärer i form av kvarlämnade verktyg i kvarts. Flemingsberg har fått sitt namn efter Flemingsbergs gård. Byn där Flemingsbergs säteri anlades på 1600-talet hette ursprungligen Annersta, men när den kommit i släkten Flemings ägo genom Henrik Flemings äktenskap med Ebba Erlandsdotter Bååt, ändrades namnet till Flemingsberg.
Se en historisk karta över områdets utveckling på eniro.se
Här gör vi allt möjligt
Vårt svar är: här gör vi allt möjligt. För det känns som att vilket problem eller samhällsutmaning du än kan tänka på så finns det någon i Flemingsberg som arbetar på en lösning. Som tänker nytt. Som söker nya vägar, nya samarbeten, nya möjligheter.
Och Flemingsberg fortsätter växa. Till exempel byggs ett helt nytt centrum med plats för 50 000 arbetande, 50 000 boendeoch 50 000 besökare. Stationen blir en bytespunkt för fjärrtåg, pendeltåg och spårvagn. Och Flemingsberg fortsätter att utvecklas som en allt starkare innovativ, kreativ mittpunkt för hela södra Stockholm.
Flemingsberg – där kunskap och kreativitet möts i södra Stockholm.
Flemingsbergsdalen – Huddinge kommun och Fabege utvecklar tillsammans Stadscentrum i Flemingsbergsdalen. Här planerar de för kontor, service, handel, bostäder, hotell- och konferensverksamhet, gator och torg. Stadscentrum är tänkt att i framtiden utgöra navet i Flemingsberg och ska erbjuda de högsta urbana kvaliteterna i området och därmed bidra till en levande stadsmiljö.
Spårväg Syd – För att det ska det bli ännu enklare att resa kollektivt och hållbart planeras det för en spårväg mellan Flemingsberg och Älvsjö via Masmo, Kungens kurva, Skärholmen och Fruängen. Totalt ska spårvägen bli cirka 17 kilometer lång, med 16 hållplatser.Spårväg Syd är en viktig pusselbit för att ytterligare utveckla och binda samman regionen.
Nya Tvärförbindelse Södertörn är en ny mötesfri motortrafikled som kommer knyta samman flera av Stockholmsregionens regionala stadskärnor – Kungens kurva–Skärholmen, Flemingsberg och Haninge centrum.Den nya vägen och det regionala cykelstråket som ingår i projektet kommer att ge bättre framkomlighet och säkerhet för såväl bilister, cyklister, gångtrafikanter och den stora mängd godstrafik som dagligen trafikerar Södertörn.
Nya bostäder byggs på fler platser i området. Flera bostadsbolag bygger hyresrätter och bostadsrätter på Hälsovägen. Här byggs även två nya förskolor. Inom campusområdet bygger samtidigt ByggVesta nya student- och forskarbostäder.
I Novum forskningspark på Hälsovägen bedrivs forskning och högre utbildning. Verksamheten ska utvecklas och tre nya byggnader kommer byggas. De nya lokalerna ska rymma kontor, utbildning, service, vård och forskning.
Ny entré till Södertörns högskola – Nu planeras det för en ny lättillgänglig entré till Södertörns högskola. Den nya entrén till campusområdet ska leda från gångbron och rulltrappan vid Flemingsbergs station. Lösningen blir bättre för dig som går eller cyklar. Gång- och cykelstråken i området ska bli mer sammanhängande och tillgängliga.
FLEMINGSBERG ÅR 2050
Flemingsberg är utpekat som en regional stadskärna i den regionala utvecklingsplanen för Stockholm, RUFS 2050. Det innebär satsningar på hållbara och täta miljöer där företag väljer att etablera sig, och en stadsmiljö som kännetecknas av mångsidig bebyggelse, blandade typer av bostäder och en arkitektur med hög ambitionsnivå. Området ska utvecklas för att dra nytt av all tillgänglig kollektivtrafik.