EU:s första innovationshubb koordineras från Flemingsberg

Health Data Sweden blir först ut bland EU:s nya digitala innovationshubbar. Satsningen koordineras av Sebastiaan Meijer, vice skolchef vid KTH i Flemingsberg.

Målsättningen med Health Data Sweden (HDS) är att öka användningen av hälsodata för att bidra till en mer effektiv hälso- och sjukvård och öppna för ett mer förebyggande och hälsofrämjande arbete. Inom begreppet hälsodata ryms information som samlas in av hälso- och sjukvården men också av individer med hjälp av olika sensorer och hälsoappar, samt inom forskningen.

Genom att kombinera olika hälsodata är det möjligt att öka kunskapen om enskilda sjukdomar, hitta nya behandlingsmetoder och bidra till bättre diagnoser. Hälsodata tros bli en nyckel inom det växande området precisionsmedicin.

– I dagsläget är landskapet kring hälsodata mycket splittrat. Det finns många bra mindre initiativ både i Sverige och inom EU. Men utbytet och tillgången till hälsodata är mycket liten. Vi behöver också samla kunskapen kring hur vi på bästa sätt ska hantera och administrera hälsodata, säger Sebastiaan Meijer, vice skolchef vid KTH i Flemingsberg.

Ett exempel på hur hälsodata förändrar och förenklar vården är en mobilapp som allt fler vårdcentraler använder för att ge snabbare svar på om en hudförändring kan vara cancer.

I Sverige är tillgången till hälsodata främst en regional fråga vilket bromsar både användning och spridning.
– Vi hoppas att HDS:s konsortium kan innebära ett genombrott i användningen genom att vi bättre samordnar och ökar kunskapen kring hanteringen av hälsodata. Målet är att att medverka till större incitament för alla att öppna och dela sina hälsodata inom hela Europa, säger han.

Satsningen Health Data Sweden knyter samman 18 samarbetspartner i hela landet, som universitet, regioner, innovationsmiljöer och forskningsinstitut. HDS har en finansiering av sex miljoner euro över tre år.

Nya Medlemmar på Innovation Station: Framviks Resa mot VR-Driven Konflikthantering

Framvik är en av Innovation Station Flemingsbergs senaste medlemmar. Ett scale up-bolag som har gjort sig kända genom sin framstående VR- teknik som baseras på gedigen forskning och unik expertis. VD och grundaren Maria Bauer berättar om deras resa, en framgångssaga som har lett fram till att de nu har valt att bli en del av Flemingsbergs bolagskluster.

Tävla om Flemingsberg Science Award Startup 2024 – ta din idé till nästa nivå

Äntligen öppnar anmälan till Flemingsberg Science Award STARTUP 2024. Har du en spännande affärsidé som förtjänar att testas av experter? Är du redo att ta den till nästa nivå? Då är denna tävling perfekt för dig. Delta och tävla om en vinst på 10 000 kr samt tre månaders medlemskap på Innovation Station - en coworking, innovationshub och mötesplats i hjärtat av Campus Flemingsberg.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

CF_logo_neg
2022-09-13T09:20:43+02:00
Till toppen