Nu växer fler företag tillsammans med Bactiguard

Strax söder om Campus Flemingsberg delar de tre life science-företagen Bactiguard, Procella och Smartwise samma byggnad. Närheten gör det möjligt att kombinera flera olika innovationer i nya former av behandlingar.

I södra delen av Flemingsberg delar Bactiguard byggnad med två andra Life scienceföretag: Procella och Smartwise. De två senare hör hemma i moderbolaget, SmartCella Holding, där Johan Rugfelt är vd.
– Vi ser hur de olika innovationerna i bolagen kommer att komplettera varandra i nya behandlingar. Procella utvecklar nya cellterapibehandlingarna som kan använda Smartwise mikrokateter för att levereras till rätt plats i kroppen, säger Johan Rugfelt.

Reparerar hjärtat
I Procella utvecklas en ny typ av cellterapi som kan reparera skadad hjärtvävnad efter en hjärtinfarkt. Här används en särskild form av stamceller som har förmågan att mogna till friska fungerande hjärtceller som kan ersätta skadade, och även minskar ärrvävnad. Den nya cellterapibehandlingen är ett resultat från många års forskning vid Karolinska Institutet.
– I dag har vi nära samarbete med Astra Zeneca för att ta forskningsresultaten vidare till kliniska försök hos patienterna. Potentialen är enorm att ge många människor möjligheten till ett bättre liv.
Bara i Sverige insjuknar närmare 20 000 personer per år i hjärtinfarkt.

Leverera cellgifter
Smartwise rymmer utvecklingen av mikrokatetern Extroducer. Tekniken gör det möjligt att nå organ som hjärtat, bukspottkörteln, levern och njurarna genom blodbanan. Väl på plats kan katetern användas för att leverera läkemedel, bland annat cellgifter vid cancerbehandling, utan att ge blödningar.
– Även i utvecklingen av denna teknik har vi ett samarbete med Astra Zeneca. Tekniken har även fått ett första godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, säger Johan Rugfelt.
Nu inleds kliniska försök för att öppna även för ett godkännande i EU.

Bygger nytt renrum
Placeringen vid Campus Flemingsberg ger flera fördelar, menar Johan Rugfelt. Närheten till forskningen vid Karolinska Institutet är avgörande tillsammans med möjligheterna till att genomföra kliniska försök.
– I Flemingsberg finns tillgång till en god infrastruktur med avancerad teknik och labbresurser. Inte minst samlas här några av landets ledande forskare inom avancerade terapiläkemedel.
På den nedersta våningen byggs just nu ett nytt renrum på cirka 250 kvadratmeter. Renrummet är en förutsättning för att ta nästa steg i utvecklingen av Procellas cellterapier, men öppnar även för utvecklingen av fler projekt.
– Målet är att ha anläggningen klar under första kvartalet nästa år. Vår anläggning blir en del av en växande resurs av renrum i området, och öppnar för samarbeten med fler forskare och företag, säger Johan Rugfelt.

Från Science Week: Innovativa arenor skapar samverkan för framtidens stad

Se panelsamtalet om hur innovativa neutrala arenor är centrala för utvecklingen av den smarta och kunskapsintensiva staden. Flemingsberg Science VD Johnny Högberg deltar tillsammans med en panel bestående av Sophia Sundberg, Vd, Barkaby Science, Peter Dobers, Professor i företagsekonomi med fokus på hållbar utveckling och samverkan, Södertörns högskola, Johan Zachrisson, Affärsutvecklingschef, Fabege och Anton Västberg, Utvecklingsdirektör, Region Stockholm.

Testa din affärsidé: Flemingsberg Science Award Startup öppen för ansökan

STARTUP är en tävling för startups med en tydlig koppling till Flemingsberg, antingen som studenter, boende eller på annat sätt verksamma till området. Alla ideér är välkomna att delta i STARTUP så länge du tävlar med din egen idé och omsättningen samt externt ägarkapital är under 1 000 000 SEK vid det tillfälle du lämnar in i tävlingen.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA
CF_logo_neg
2022-12-07T11:24:24+01:00
Till toppen