GDTA-Johan

Innovation Station stärker Globalt Nätverk för Design Thinking

Innovation Station i Flemingsberg har nyligen blivit en stolt medlem av Global Design Thinking Alliance (GDTA), en sammanslutning som främjar excellens inom Design Thinking* över hela världen. Genom detta partnerskap strävar Innovation Station och Södertörns högskola inte bara efter att lyfta sin egen kompetens och positionering, utan också att aktivt bidra till en ökad global dialog och samarbete. Dessutom önskar man dela med sig av sin expertis och erfarenhet för att stödja och främja stadsutvecklingen i Flemingsberg.

Det globala nätverket Global Design Thinking Alliance initierades vid School of Design Thinking, Hasso Plattner Institutet på Potsdams Universitet utanför Berlin, och idag består alliansen av trettio medlemmar över hela världen, bl.a. (London School of Economics, Politecnico di Milano, University of British Colombia), Cape. Johan Bornebusch, föreståndare för Innovation Station Flemingsberg, delar med sig av Södertörns högskolas resa inom Design Thinking och hur det ledde till att Innovation Station, högskolans innovationshubb, mötesplats och co-working, nu har blivit en del av det globala nätverket.

– Hasso Plattner är ett institut som vill driva Design Thinking ur ett professionsperspektiv, utbildningsperspektiv och ett forskningsperspektiv, och nu finns konceptet över hela världen. De flesta är kopplade till akademiska institutioner, men inte alla. Nätverket är därför bredare än en traditionell akademisk sammanslutning, berättar Johan.

Vad innebär GDTA för Södertörns högskola och Innovation Station?

– GDTA är ett lärande community. Vi som tror på och brinner för Design Thinking, oavsett disciplin, behöver byta erfarenheter med varandra. På Södertörns högskola finns en kärna av lärare och forskare som under lång tid har engagerat sig i Design Thinking, dels genom tidigare samarbeten med Hasso Plattner Institutet, dels på Openlab vid KTH. Att vi nu har blivit medlemmar innebär att vi har fått en kvalitetsstämpel inom Design Thinking.

– Med denna kvalitetsstämpel skapar vi en plattform som tydligt visar våra nära samarbetspartners i södra Stockholm att här finns en samlad stark kompetens som är delaktig i en internationell kontext. Det är något vi tidigare inte har varit så bra på att kommunicera, men nu tar vi verkligen sikte på det, fortsätter Johan.

Design Thinking i ett stadsutvecklingsprojekt

Johan menar att hans tidigare roll som senior coach vid Hasser Plattner Institutet skapar en personlig anknytning till det nya medlemskapet. Ändå ser han Flemingsberg som en spännande plats för GDTA.

– En stor anledning till att vi blev medlemmar är att GDTA uppfattade att vi vill använda Design Thinking för att utveckla den lokala staden Flemingsberg i Huddinge. Utvecklingen av Flemingsberg har ju utvecklats i en mycket positiv inriktning, och Södertörns högskola är en viktig aktör i den processen. Men stora resan att utveckla Flemingsberg till en levande stad med ett av Sveriges största campusområden har ju bara börjat.

–  Förhoppningsvis kan vi i samarbete med Huddinge kommun, Fabege, Alfa Laval, Flemingsbergs Science andra centrala aktörer påverka stadsutvecklingen i Flemingsberg till att bli mer agil och iterativ. Nu får GDTA ett lärosäte på kartan som faktiskt jobbar med ett konkret stadsutvecklingsprojekt och det är enligt deras mått mätt unikt, – Johan Bornebusch.

Vad händer härnäst?

Johan berättar att GDTA erbjuder en rad olika events och möten, bland annat Global design thinking week, den månatliga evenemangsserien ”GDTA Spotlight” och den årliga Global Design Thinking-konferensen.

– Dessutom har våra samarbetspartners på Innovation Station erbjudits att skicka utmaningar till två team i Potsdam och två i Flemingsberg. Det kan innebära frågor om stadsutveckling i Flemingsberg som en studentdriven stad, där team från olika delar av världen kommer att samarbeta. Även om detta inte är helt klart ännu, möjliggör medlemskapet i nätverket denna typ av internationella samarbetsprojekt, avslutar Johan.

 

______________

*Design thinking är en dynamisk och iterativ process som team använder för att lösa komplexa problem och skapa innovativa lösningar. Genom att följa en icke-linjär metodik fokuserar design thinking på att förstå användarnas behov och utmaningar, ifrågasätta antaganden, och utforska olika perspektiv på problemet

Agnes Török: En Röst för Scenpoesi & Läsfrämjande

Med rötter i Sverige och med en internationell karriär, har hen etablerat sig som en av de mest engagerande rösterna i modern poesi. Agnes Török är Sveriges Läsambassadör, spoken word-poet och författare. Nyligen blev hen dessutom utnämnd till huvudlärare på den nya högskoleutbildningen Scenpoesi och Berättande på Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI).

ATMP-symposium för Kunskapsutbyte, Innovation och Framtida Samarbeten

NextGenNK och CCRM Nordic arrangerade 22 januari 2025 ett mini-symposium på Karolinska Institutet, Campus Flemingsberg, med fokus på Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP). Syftet med evenemanget var att främja nätverkande inom ATMP-området och ge en inblick i både akademiska och kommersiella framsteg inom fältet i Stockholm och Sverige.  

GameHub Flemingsberg: Ny satsning för att skapa framtidens spelkluster

Stiftelsen Flemingsberg Science lanserar ett affärsutvecklingsprogram i samarbete med Drivhuset Stockholm,associerade partners och Södertörns högskola som ett första steg i att etablera ett spelkluster i Flemingsberg. Projektet, som får namnet GameHub, syftar till att underlätta skapandet av nya spelbolag och stärka Flemingsbergs position som ett centrum för spelutveckling.

Till toppen