BioLamina

BioLamina etablerar sig i Flemingsberg – en nyckelspelare inom ATMP-utvecklingen

Som världens första och enda producent av lamininer, har bioteknikföretaget BioLamina utökat och valt att etablera en del av sin verksamhet i Flemingsberg. Med hjälp av lamininer, ett protein som hjälper till att skapa en optimal miljö för celler att expandera och/eller differentiera sig, är de en viktig spelare i ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) -utvecklingen i Sverige och i världen.

Anders Lindblad, chef för strategisk utveckling på BioLamina

Cellterapi innebär att man använder celler för att behandla sjukdomar, och har sitt ursprung i blodtransfusion, benmärgs- och organtransplantation samt provrörsbefruktning. Förhoppningen är att cellterapi ska kunna användas för att behandla hittills obotliga sjukdomar inom olika områden, exempelvis cancer, diabetes och Parkinson. Detta är däremot ett komplext och relativt nytt område där framgångsrik cellterapi ställer höga krav, bland annat på reproducerbarhet, och framförallt skapandet av verkligt funktionella kliniska celler, något som Biolamina kan bidra med.

”BioLamina är ett svenskt bioteknikföretag som grundades för ungefär 15 år sedan, baserat på forskning från Karolinska Institutet. Vi specialiserar oss på lamininer – ett proteinsom i högsta grad bidragit till fältets framsteg på senare år och steg in i klinisk fas på många håll. Innan Biolamina använde man sin nämligen utav mus-tumörextrakt som stöd för humana stamceller, vilket både kan vara en säkerhetsrisk och ett praktiskt problem då det gäller tillgänglighet.” – Anders Lindblad, chef för strategisk utveckling på BioLamina.

Effektiv och kvalitetsäkrad cellodling

Lamininer, som återfinns i den extracellulära matrixen, hjälper till att återskapa stamcellers naturliga miljö, vilket gör cellodling enklare och mer anpassad för kliniska krav. De bidrar också till odlingar med hög kvalitet och förutsägbara resultat.

”Våra kunder är måna om att uppfylla sina GMP-krav, det vill säga god tillverkningssed, och där försöker vi tillgodose behoven. Samtidigt är det relevant att inte dra i väg med för stora kostnader, det ska vara gångbart för våra kunder att ha vårt material i sin tillverkning”, säger Anders.

Vad var de främsta anledningarna till att ni valde att etablera er i Flemingsberg?

”Vi såg en jättefin möjlighet att få god användning av de fina existerande renrumslokalerna och utrustningen. Vi är också väldigt glada att ha kunnat rekrytera några ur den väldigt kompetenta personalen från XNK Therapeutics. När vi nu etablerat oss här känns det också spännande att förhoppningsvis knyta nya kontakter inom området – det är många spännande projekt som pågår här i Flemingsberg.”

Hur har etableringen i Flemingsberg hittills påverkat er verksamhet? Har ni redan sett några konkreta fördelar med er nya plats?

”Vi har en plan att börja producera nästa år, och det är fantastiskt att se hur snabbt vi redan har kommit igång. I Flemingsberg ser vi dessutom stora fördelar med att vara flera aktörer på plats – det skapar möjligheter att hjälpa varandra och dela erfarenheter. Det finns goda förutsättningar för spännande samarbeten framöver.”

Hur ser du på BioLaminas framtid. Var är ni om 10 år? 

”Vår vision och målsättning är att bli en ledande spelare inom reagenser till cellodling, och jag tycker vi är på god väg och om tio år hoppas jag att vi i alla fall har nått halvvägs dit”, avslutar Anders.

Touchdown Novum Labs för Hydromars!

Ett nytt företag har gjort entré i Flemingsberg, och de rör sig med raketfart på sin resa mot rymden. Möt Hydromars, start up-bolaget som utvecklar system för rening och återvinning av vatten, med det storslagna målet att möjliggöra en hållbar mänsklig närvaro i rymden.

ATMP Sweden – nu även i Flemingsberg!

Föreningen ATMP Sweden bedriver ett gediget arbete med nationell samordning och kommunikation som ska påskynda utveckling, tillgänglighet och implementering av avancerade terapier (ATMP). Numer har de också en kontorsplats på Novum Labs. Härifrån kan Henrik Simonsson, Communications and operative lead, arbeta med föreningens planer på att utveckla verksamheten till ännu mer meningsfulla höjder.

Stiftelsen Flemingsberg Science sommarfest 2025 – Vad händer i Flemingsberg?

Tisdagen den 10 juni samlades 130 personer för att fira in sommaren tillsammans. Näringsliv, kommun, region, akademi och studentvärld möttes under temat "Vad händer i Flemingsberg?", en kväll dedikerad till att dela med sig av det senaste: nya etableringar, satsningar, innovationer och framtidsplaner i Flemingsberg.

Till toppen