Innovation

Södertörns högskola satsar på social innovation för unga i Flemingsberg

Södertörns högskola meddelar att de har beviljats medel från Svenska ESF-rådet för att starta upp ett kompetenscenter för social innovation. Flemingsberg fortsätter att utvecklas som en innovationshubb när forskare, studenter och ett flertal aktörer ska engageras i arbetet med fokus på att motverka social och ekonomisk utsatthet bland unga på Södertörn.

Flemingsberg har länge setts som en konkurrenskraftig innovationsmiljö med sin mix av högre utbildning, forskning, kunskapsintensiva företag, sjukvård och ett stort stadsutvecklingsprojekt. Initierandet av ett kompetenscenter för social innovation blir ännu ett innovationsstödsben som fyller på Flemingsberg verktygslåda med ytterligare en innovationsstödjande satsning.

”Syftet med projektet är att etablera en regional plattform för tvärsektoriellt samarbete och innovativt samskapande. Projektet kommer att fokusera på att motverka social och ekonomisk utsatthet bland unga på Södertörn genom ett tvärsektoriellt och praktiknära samarbete. Vi hoppas kunna utveckla och implementera metoder som kan spridas i regionen, och även till andra delar av landet”, säger Johanna Tollbäck, enhetschef för Externa relationer på Södertörns högskola.

Innovationshubb stärker stadsutvecklingen
Projektet kommer drivas av Södertörns högskola tillsammans med bland andra de ideella organisationerna SE-forum, Reach for change och Changers hub under tre års tid med cirka 8,7 miljoner kronor i ESF-stöd som med den offentliga medfinansieringen blir cirka 9,2 miljoner kronor. Vidare kommer projektets fysiska plats vara på Innovation Station på Södertörns högskola, en innovationshubb, coworking och mötesplats med fokus på samverkan mellan sektorer och utmaningsdriven innovation.

”I Flemingsberg pågår just nu ett av Sveriges största stadutvecklingsprojekt där ett kompetenscentrum för social innovation kan bidra till plats- och stadsutvecklingen med fokus på social och ekonomisk utsatthet i närområdet. Dessutom skapar detta ännu bättre förutsättningar för entreprenörer och startups inom social innovation att ta sina idéer till nästa nivå.” – Johnny Högberg, VD stiftelsen Flemingsberg Science.

Partnerskap som gör skillnad
Satsningen involverar flera aktörer och kommer att drivas som ett partnerskap mellan Södertörns högskola, SE Forum, Reach for Change, Changers Hub och Fabege, i samverkan med Flemingsberg Science, Södertörnskommunerna och Huddinge kommun.

”Vi på stiftelsen Flemingsberg Science är glad över att vara en samverkanspartner och möjligheten att delta i ansökan. Detta är precis vad Flemingsberg behöver för att bredda sin innovationsförmåga och göra skillnad på riktigt, både för människan och för samhället, avslutar Johnny Högberg.

Agnes Török: En Röst för Scenpoesi & Läsfrämjande

Med rötter i Sverige och med en internationell karriär, har hen etablerat sig som en av de mest engagerande rösterna i modern poesi. Agnes Török är Sveriges Läsambassadör, spoken word-poet och författare. Nyligen blev hen dessutom utnämnd till huvudlärare på den nya högskoleutbildningen Scenpoesi och Berättande på Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI).

ATMP-symposium för Kunskapsutbyte, Innovation och Framtida Samarbeten

NextGenNK och CCRM Nordic arrangerade 22 januari 2025 ett mini-symposium på Karolinska Institutet, Campus Flemingsberg, med fokus på Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP). Syftet med evenemanget var att främja nätverkande inom ATMP-området och ge en inblick i både akademiska och kommersiella framsteg inom fältet i Stockholm och Sverige.  

GameHub Flemingsberg: Ny satsning för att skapa framtidens spelkluster

Stiftelsen Flemingsberg Science lanserar ett affärsutvecklingsprogram i samarbete med Drivhuset Stockholm,associerade partners och Södertörns högskola som ett första steg i att etablera ett spelkluster i Flemingsberg. Projektet, som får namnet GameHub, syftar till att underlätta skapandet av nya spelbolag och stärka Flemingsbergs position som ett centrum för spelutveckling.

Till toppen