Nya prognosverktyg för vården i pandemins spår

När Region Stockholm behövde styra patienterna efter vårdens kapacitet vände de sig till Sebastiaan Meijer, professor i vårdlogistik vid KTH. Nu finns prognosverktyg redo baserade både på tidigare data och intervjuer. Användning av liknande verktyg blir allt mer relevant i pandemins spår.

Region Stockholm hörde av sig till forskarna precis innan coronakrisen blev ett faktum.
– Vi sa att vi gärna hjälpte till och kunde ta fram ett prognosverktyg som har sin bas i vår tidigare forskning. Ännu har det dock inte tagits i bruk men nu finns det redo om det skulle behövas, säger han.
Genom att använda både insamlade data och intervjuer med vårdpersonal kan forskarna visa vid vilket sjukhus en viss patient snabbast får rätt hjälp.

Sebastiaan Meijer är vice skolchef vid CBH-skolan på KTH.

Sebastiaan Meijer har länge forskat inom simuleringar och prognoser för transportsektorn. Men att skapa system för vårdens logistik är betydligt mer komplicerat, berättar han.
– Här behöver vi utforma system som kan hantera mycket komplexa flöden av patienter och personal, mellan och inom olika vårdinrättningar, säger Sebastiaan Meijer.
Forskarna har även arbetat med prognoser kring vårt psykiska välmående och hur vi bättre kan hantera det ur ett samhällsperspektiv. Något som visat sig allt viktigare ju längre coronapandemin pågår.
– Vi bygger modeller som kan visa hur olika insatser mot psykisk ohälsa gör mest nytta. Långsiktigt handlar det om hur vi skapar strukturer som gör samhället socialt hållbart.

Från Science Week: Innovativa arenor skapar samverkan för framtidens stad

Se panelsamtalet om hur innovativa neutrala arenor är centrala för utvecklingen av den smarta och kunskapsintensiva staden. Flemingsberg Science VD Johnny Högberg deltar tillsammans med en panel bestående av Sophia Sundberg, Vd, Barkaby Science, Peter Dobers, Professor i företagsekonomi med fokus på hållbar utveckling och samverkan, Södertörns högskola, Johan Zachrisson, Affärsutvecklingschef, Fabege och Anton Västberg, Utvecklingsdirektör, Region Stockholm.

Testa din affärsidé: Flemingsberg Science Award Startup öppen för ansökan

STARTUP är en tävling för startups med en tydlig koppling till Flemingsberg, antingen som studenter, boende eller på annat sätt verksamma till området. Alla ideér är välkomna att delta i STARTUP så länge du tävlar med din egen idé och omsättningen samt externt ägarkapital är under 1 000 000 SEK vid det tillfälle du lämnar in i tävlingen.

SMI bjuder in till julig lunchkonsert

Stockholm Musikpedagogiska Institut, SMI bjuder in till en julig slagverkskonsert den 12 december. Slagverksstudenter och lärare framför ett varierat program och en grötlunch med Julgröt, skinkmacka, lussebulle, pepparkaka och kaffe serveras för bara för 60kr. Lunch serveras från 11.30 och konserten startar kl 12.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

CF_logo_neg
2020-05-22T12:38:51+02:00
Till toppen