Snabb omställning gav lyckat digitalt öppet hus

I år var första gången ett gemensamt öppet hus skulle hållas för alla utbildningar på Campus Flemingsberg. Men när coronakrisen blev faktum gick sex månaders förberedelser om intet. Alternativet blev nya digitala lösningar.

– Efteråt så kände jag bara wow! Vi lyckades så bra utifrån de förutsättningar vi hade, säger Jessica Karlén, projektledare, Södertörns högskola.

Jessica Karlén, projektledare, Södertörns högskola.

Årets öppna hus på Campus Flemingsberg skulle bli något extra. Samtliga akademier ställde upp med egna programpunkter där mängder av studenter, lärare och personal engagerades. Datumet var satt till den 18 mars.
– Men ju närmare vi kom desto fler rekommendationer gick ut från Folkhälsomyndigheten om olika åtgärder för att minska smittspridningen. Så ungefär en vecka innan tog vi beslutet att ställa in. Men utan att ha något alternativ färdigt, säger Jessica Karlén.

Helt rätt beslut
Beslutet visade sig rätt för den 17 mars kom rekommendationen från regeringen att alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor skulle gå över till distansundervisning.

Varje lärosäte tvingades anpassa sig till en ny verklighet genom en rekordsnabb omställning till distansundervisning. Lärare, personal och studenter gick igenom en tuff period där vardagen skulle digitaliseras. Men samtidigt ville inte Jessica Karlén ge upp tanken på ett brett öppet hus på Södertörns högskola. Så hon kläckte idén om en maratonlång direktsändning via webben. 

– Vårt öppna hus fick bli en fem timmar lång improviserad livestream. Och plötsligt kom mina erfarenheter från tevebranschen till användning igen. 

Enkel tekniklösning
Ett samtalsrum ställdes i ordning med enklast möjliga teknik: en telefon och en webbkamera som sände live via Facebook och Instagram. Allt för att minska risken för teknikstrul. Det fem timmar långa programmet fylldes av studentambassadörer som intervjuade varandra om sina utbildningar och berättade om sin personliga väg till högskolan.

– Samtidigt satt våra studievägledare uppkopplade via Zoom redo att svara på frågor från de som tittade. Vi besvarade även frågor i studion som kom via kommentarsfält och mejl. Det blev en väldigt härlig stämning och vi lyckades att nå cirka 10 000 personer under dagen, säger Jessica Karlén. 

Sändningen rymde även en rundvandring på högskolan och ett spontant besök av polisutbildningens studierektor. 

– När jag reflekterat efteråt så har jag tänkt att nej, en fem timmar lång direktsändning klarar ingen av utan omfattande förberedelser. Men det gjorde vi ju.Och efteråt har andra högskolor hört av sig för att få veta hur vi gjorde. 

Fem timmar lång chattsession
Karolinska Institutet valde att sätta upp en särskild webbsida för det digitala öppna huset. Samtidigt förberedde sig de två studie- och karriärvägledarna Jeanette Söderberg Norland och Eva Feron att svara på frågor under en fem timmar lång chattsession knuten till sidan. 

– Det var första gången vi använde oss av en chattfunktion, säger Jeanette Söderberg Norland. 

Webbsidan fylldes av inspirationsföreläsning, utbildningsinformation, programinformation från studenter och även inspelade rundvandringar på campus. Och under dagen passade cirka 150 personer på att ställa frågor via chatten. 

– Vi hade ibland cirka 3-4 stycken samtidigt i chatten men det fungerade bra. Även om inget slår det personliga mötet så fick en hel del människor svar på sina frågor och det var ju det viktiga i det läget, säger Jeanette Söderberg Norland.

Resultatet blev så bra att chatten öppnades igen under två dagar i anslutning till den sista ansökningsdagen. 

– Vi kommer att fortsätta med detta när vi ser behovet. Det är många som tvingats lära sig nya arbetssätt som i framtiden kan komplettera de tidigare. Vilket blir bra i längden, säger Jeanette Söderberg Norland.

Nytt hopp om 2021
Nu finns förhoppningen om att nästa år kan blir premiären för ett gemensamt öppet hus på Campus Flemingsberg. Att få besöka campus bjuder trots allt på upplevelser som är svåra att få digitalt och leder till fler och personligare samtal, menar Jessica Karlén. 

– Men kanske vi kan kombinera det fysiska med det digitala i någon form. 

En skärmbild av den maratonlånga webbsändningen från Södertörns högskolas improviserade digitala öppna hus.

Tillfällig omledning av Hälsovägen

På Hälsovägen startar snart bygget av 800 nya bostäder, två förskolor och lokaler. Här kommer även nya gångstråk och torg att anläggas. En tillfällig omledningsväg har byggts på Hälsovägens mittremsa. Det befintliga körfältet på norra sidan (från Huddingevägen i riktning mot Flemingsbergs centrum) stängs av på grund av schaktarbeten för ledningar.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA
CF_logo_neg
2020-09-09T10:56:30+02:00
Till toppen