Utvecklar nya högskoleplatser i rekordfart
KTH är ett av de lärosäten som får del av regeringens utbildningssatsning som sker i coronakrisens spår. Ytterligare cirka 700 platser inom tekniskt basår på KTH ska göra det lättare för fler att omskola sig. Dessutom ges medel till fler permanenta utbildningsplatser.
Regeringen har gjort en extra utbildningssatsning för de som vill läsa en teknisk eller vårdrelaterad utbildning med anledning av coronapandemin. Nu arbetar Sebastiaan Meijer för högtryck med att skapa ytterligare cirka 700 platser på KTH:s tekniska basår.
– Vi har regeringens uppdrag att öka antalet platser på den tekniska basutbildning redan till höstterminen 2020. Vilket är en rejäl utmaning, inte minst med tanke på att vi alla arbetar på distans i dag.
Sebastiaan Meijer är vice skolchef vid CBH-skolan på KTH och har fått uppdraget att leda arbetet. Samtidigt som högskolan behöver samla sina resurser så krävs också ett pedagogiskt nytänkande, berättar han.
Utbildningen som ges under tekniskt basår är varken anpassad till att ske på distans eller för att ges via storskaliga och nätbaserad kurser, så kallade Moocs. Istället undersöker man nu närmare hur en ny form av ”blended learning” kan användas där vissa delar av utbildningen sker på distans och andra delar i grupp på campus.
– Det är viktigt att de som går basår får tillgång till lärare och andra studenter eftersom basåret också ska ge en insikt i hur det är att plugga på en högskola eller universitet, säger Sebastiaan Meijer.
Överlag så tar utvecklingen av distanspedagogiken jättekliv just nu, menar han.
– Vi har talat om olika former av distansundervisning de senaste tio åren och plötsligt sitter vi i skarpt läge där vi försöker använda allt vi lärt oss på en gång, säger Sebastiaan Meijer.