Stockholm Life Tech ska förverkliga regionens innovationskraft

Planering och förberedelse för projektet Stockholm Life Tech pågår för fullt. Vid ratten sitter Nina Lahti, välrenommerad projektledare, som menar att en utvecklingen av ekosystemet för innovation är livsviktigt för regionen.

Stockholm Life Tech har sin finansiering från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och drivs av Region Stockholm. Projektet ska vidareutveckla och tillgängliggöra forsknings- och innovationsinfrastrukturer i regionen. Här ingår bland annat att öppna de avancerade utvecklings- och produktionsmiljöer i Flemingsberg för små och medelstora företag.
– Projektet ska ge en verklig ekosystemsutveckling för att förverkliga innovationskraften hos små- och mindre företag i Stockholmsregionen. Ambitionen är mycket hög och i en förlängning livsviktig för regionens utveckling, säger projektledaren Nina Lahti.

Nina Lahti, Stockholm Life Tech.

Företag lämnas i sticket
Dagens innovationssystem tar inte hand om den innovationskraft som finns i regionen, menar hon. Allt för många företag tvingas istället söka sig utomlands för att utvecklas. Andra har inte den uthållighet som krävs för att nå målet.
– I dag bidrar vi visserligen med finansiering men lämnar mindre innovativa företag i sticket när det gäller att utvecklas hållbart, lyckas med sin försäljning till hälso- och sjukvården och stanna kvar i landet, säger Nina Lahti.

När Nina Lahti fick erbjudandet om att leda satsningen var hennes omedelbara reaktion ett högt: Äntligen!
– Jag hade längtat länge efter något som kunde ge en förändring. Det är nästan omöjligt för ett innovativt SME-företag att lyckas ta sig från idé till en försäljning till hälso- och sjukvården i dag. Nu har Stockholm Life Tech en möjlighet att förändra detta.

På Nina Lahtis CV finns bland annat utvecklingen av en ny vårdmodell för hjärtdagvården på Karolinska Universitetssjukhuset. Resultatet blev en helt ny vårdkedja som underlättar för patienter med hjärtsvikt att snabbt få tillgång till specialistvård. Modellen används i dag flera andra regioner och sjukhus över hela landet.
– Jag har länge arbetat med en rad strategiska partnerskap, förstår processen och kan orientera mig i landskapet. Och det krävs en god processförståelse för att kunna leda en sådan förändring som Stockholm Life Tech kommer att innebära.
– Detta är ett komplext projekt där vi behöver en gränsöverskridande organisatorisk förändring. En utmaning som verkligen passar mig!

Hon är utbildad vid en av de högst rankade handelshögskolorna i världen, INSEAD Business School, men även ISO-certifierad som Certified Innovation Management Professional av RISE. Karriären har inneburit en rad ledande poster i personalintensiva verksamheter där hon arbetat mycket med ledarskapsfrågor.
– Det är viktigt att skapa en trygg ram för människor där de kan utvecklas, samtidigt som du hela tiden puffar på så att de rör sig framåt. Jag gillar att jobba med människor och att lära mig nytt.

Startat med behovsinventering
I Flemingsberg är det framförallt ANA Futura och Vecura som kan öppnas för fler mindre och medelstora företag som arbetar med avancerade terapier. Något som kan stötta tillväxten hos små och medelstora företag inom life science.
– Vi inleder bland annat en behovsinventering och hur ska vi skapa olika piloter som ryms inom de behovet. Bland målen finns en större förståelse för vilka regulatoriska hinder som finns i dag och hur behöver utvecklings- och affärsmodeller se ut i framtiden.

Verksamheterna i Flemingsberg tillsammans med den senaste utvecklingen av Campus Flemingsberg bidrar med en spets inom regionen, menar hon.
– Där finns fantastiska verksamheter och nu behöver vi förstå hur de och innovationssystemet kan tillgängliggöra och synliggöra dem för våra innovativa SME-företag, säger hon.
– Vi behöver skapa en förståelse hos alla om vilken plats de har i ekosystemet och även kunna orientera sig enkelt för att hitta rätt. Och det finns så många fantastiska människor i innovationssystemet så jag är övertygad om att vi lyckas skapa något bra.

Nina Lahti
Ålder: 51 år
Familj: två barn som är 17 och 20 år gamla.
Bor: Vasastan, Stockholm
När hon var barn emigrerade familjen från Finland i en gul Fiat med bakluckan fylld av potatis. Farmor och farfar tvivlade nämligen på att det fanns någon mat i Sverige.

Photo by ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Tillfällig omledning av Hälsovägen

På Hälsovägen startar snart bygget av 800 nya bostäder, två förskolor och lokaler. Här kommer även nya gångstråk och torg att anläggas. En tillfällig omledningsväg har byggts på Hälsovägens mittremsa. Det befintliga körfältet på norra sidan (från Huddingevägen i riktning mot Flemingsbergs centrum) stängs av på grund av schaktarbeten för ledningar.

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA

Vill du veta mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA
CF_logo_neg
2021-03-09T11:44:20+01:00
Till toppen